Blog me a story

Mi a Tell Me a Story? 28.01.2014

A Tell Me A Story az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja által támogatott projekt. Különös figyelmet fordít kisebb városokra és olyan vidékekre, amelyek a látogatók körében kevésbé ismertek és ezért olyan intézkedésekre van szükségük, amelyek a munkaerőpiac, a kultúra és a vidékfejlesztés fejlődésére alkalmas körülményeket hoznak létre, amint azt a Communication of Tourism EC 2010 „Európa a világ elsőszámú turisztikai célja – az európai turizmus új politikai keretrendszere” is megállapítja: „ Az Európai Unióban a vidékfejlesztés politikája kulcsfontosságú a turizmus fejlődésében.”

 

Kinek nem volt ilyen érzése? Meglátogatunk egy új helyet és városnéző sétát teszünk egy helyi idegenvezetővel. Lelkesek vagyunk és szeretnénk új dolgokat látni és tanulni. Megkezdődik a városnéző séta, az idegenvezető az első látnivalóval kapcsolatos történelmi adatokat ismerteti. Kezdetben minden rendben, érdekesnek tűnik, de ahogy az idő telik a különböző adatok összemosódnak és egyre inkább elveszítjük a fonalat. Lassan jobban figyelünk a közeli boltokra, éttermekre és a jövő-menő emberekre. Észrevesszük, hogy a csoport többi tagja is hasonlóan érez, de az idegenvezető rendületlenül sorolja az adatokat.

Ilyen helyzetekben szeretne közbelépni a TellMeAStory (TMAS) európai uniós projekt. A projekt keretén belül kidolgozott rövid történetek azt a célt szolgálják, hogy a történelmi, építészeti és művészeti adathalmazok mellett megragadják a hallgatók figyelmét és mosolyt varázsoljanak az arcukra. A projekt megpróbálta összegyűjteni a különböző témájú (étel-ital, hírességek, nők stb.) történeteket. A projekt célja az, hogy e történetek alapján idegen nyelv tanulására alkalmas anyagokat dolgozzon ki a Közös Európai Referenciakeret A1-A2-es szintjén. A projekt modern nyelvtanulási technikákat alkalmaz, mint például az online feladatok és sok hallásértést elősegítő hanganyagot, amelyek kielégítik a célcsoport (az idegenvezetők) igényeit. A kidolgozott tanagyag nem egy átfogó nyelvi anyag, inkább olyan anyagok szelekciója, amelyek elősegítik a tanulót/felhasználót, hogy tudását egy megadott szituációban használva jó hangulatot teremtsen, és ezáltal élvezetesebbé tegye a városnézést.