Blog me a story

TMAS: Az előzetes felmérés eredményei 28.01.2014

Mint a legtöbb projektben, amely Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjához tartozik, a szükségletek előzetes felmérése a projektmunka alapvető mozzanata volt, mert így a munkatársaknak rendelkezésre álltak azok az adatok, amelyek alapján az igényeknek megfelelő anyagot tudtak létrehozni. A TellMeAStroy (TMAS) esetében az előzetes felmérés 2013 tavaszán készült el. A célcsoport elsősorban idegenvezetőkből állt, de felmérés kiterjedt néhány utazási irodára és a turizmus egyéb területein dolgozó munkatársakra. A felmérést a projektpartnerek országaiban és néhány más országban (Portugália, Ciprus, Málta) hajtották végre. A partnerek egy egységes kérdőívet használtak, amelyet lefordítottak a projektben résztvevő nyelvekre. Fontos részét képzik az előzetes felmérésnek az idegenvezetőkkel való személyes találkozások is, amelyek pontosabb képet nyújtottak a helyzetről. A legtöbb megkérdezett azonban az weboldalunkon (www.tellmeatory.eu) elérhető kérdőívet töltötte ki.

Mint a legtöbb projektben, amely Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjához tartozik, a szükségletek előzetes felmérése a projektmunka alapvető mozzanata volt, mert így a munkatársaknak rendelkezésre álltak azok az adatok, amelyek alapján az igényeknek megfelelő anyagot tudtak létrehozni.

A TellMeAStroy (TMAS) esetében az előzetes felmérés 2013 tavaszán készült el. A célcsoport elsősorban idegenvezetőkből állt, de felmérés kiterjedt néhány utazási irodára és a turizmus egyéb területein dolgozó munkatársakra.  A felmérést a projektpartnerek országaiban és néhány más országban (Portugália, Ciprus, Málta) hajtották végre.

A partnerek egy egységes kérdőívet használtak, amelyet lefordítottak a projektben résztvevő nyelvekre. Fontos részét képzik az előzetes felmérésnek az idegenvezetőkkel való személyes találkozások is, amelyek pontosabb képet nyújtottak a helyzetről. A legtöbb megkérdezett azonban az weboldalunkon (www.tellmeatory.eu) elérhető kérdőívet töltötte ki.

Néhány eredmény:

·         Meglepetés volt, hogy a kérdezettek 73 % egyetértett azzal, hogy az idegenvezetők túl nagy hangsúlyt fektetnek a történelmi adatokra.

·         A történetek kedvelt/javasolt témái: 1. Kultúra, 2. Hagyomány, 3. Étel-ital, 4. Művészet, 5. Hírességek

·         A legtöbb érdeklődést kiváltó idegen nyelvek: 1. angol, 2. francia, 3. olasz, 4. spanyol, 5. holland

·         A megkérdezettek a következő tanagyagokat részesíti előnyben: 1. Írott szöveg (lehetőleg letölthető), 2. Hanganyagok, 3. Applikáció okostelefonokra és táblaszámítógépekre

További lépések:

A partnerek az előzetes felméréseknek megfelelő történeteket keresnek. Ez alapján később egy tanmenetet fognak kifejleszteni.