Blog me a story

Ce este proiectul Tell Me a Story? 13.02.2014

TellMeAStory este un proiect din cadrul programului Life Long Learning al Uniunii Europene. Proiectul se concentrează pe oraşe mai mici şi părţile rurale, care sunt mai puţin cunoscute de vizitatori, şi care au nevoie de măsuri, care creează oportunităţi de dezvoltare în cadrul serviciilor, formării, culturii, precum şi în cadrul implementării politicii rurale în modul în care ea este stabilită în Communication of Tourism EC 2010 „Europa, destinaţia turistică numărul 1 – un nou cadru politic pentru turismul european” care afirmă „Politica rurală în cadrul Uniunii Europene este esenţială pentru dezvoltarea turismului”.

Cine nu a avut o experienţă asemănătoare? Vizitezi o localitate nouă şi te decizi să vizitezi obiectivele turistice în cadrul unui tur organizat de un ghid local. La început te simţi motivat şi curios să cunoşti şi să înveți lucruri noi. Turul începe şi ghidul explică primele obiective turistice înşirând date istorice şi informaţii despre obiectivul respectiv. La început e ok, e interesant, dar după un timp pierzi şirul datelor şi a informaţiilor. Încet-încet acorzi mai multă atenţie magazinelor şi restaurantelor din jur, şi te uiţi mai mult la oamenii care trec lângă voi … Observi că şi ceilalţi participanţi se comportă la fel, dar ghidul continuă înşirarea datelor …

Aceasta este situația unde proiectul TellMeAStory (TMAS), finanţat de programul Lifelong learning al Uniunii Europene, încearcă să intervină. În locul datelor istorice, arhitecturale şi artistice, o scurtă poveste are mai multe şanse să captureze atenţia turiştilor. În cadrul proiectului am încercat să adunăm poveşti cu tematici diferite: mâncare şi băutură, celebrităţi, femei, ş.a. . Scopul proiectului este să elaboreze materiale didactice pentru învăţarea unei limbi străine conform nivelelor A1 şi A2 al Cadrului comun european de referinţă, folosind metode moderne, ca de exemplu exerciţiile online, textele auditive, care pot fi folosite de grupul ţintă (ghiduri turistice). Materialul conceput nu este un curs întreg, ci mai degrabă o selecţie de materiale linguistice, care au scopul să-i ajute pe cei interesaţi să folosească aceste materiale pentru a crea o atmosferă mai plăcută în timpul vizitelor.