Foaia militară de la Şumuleu-Ciuc

Revoluția de la 1848, zdrobitoare pentru întreaga Europă, este de o importanţă foarte mare pentru unguri. Aici, Revoluția s-a transformat într-o luptă pentru libertate care, în ciuda înfrângerii sale, a declanșat importante schimbări sociale  și încă face parte din mitologia națională.

Una dintre cele mai valoroase surse istorice contemporane este Foaia Militară a Ciucului, al cărei prim număr a apărut pe 27 mai 1849. Principalul susținător și inițiator al acesteia a fost generalul Bem Józef Zachariasz, de origine poloneză, care, în Transilvania, este în continuare menționat ca părintele Bem.

În ciuda numelui său, această publicație, editată de căpitanul Sándor Bíró, nu este una strict militară. În afară de manifeste și corespondenţe asupra evenimentelor militare, aceasta avea ca scop informarea atât a civililor, cât și a militarilor.

Foaia a fost tipărită în tipografia înfiinţată în anul 1675 de către călugării franciscani. După înfrângerea în lupta pentru libertate, călugării care lucrau în tipografie au fost opriţi, fiind obligați să plătească şi o amendă uriașă pentru această activitate.

Foaia militară a avut doar nouă apariţii. Ultima, în care Sándor Bíró a publicat articolul Îmi cer scuze!, a apărut pe 16 iulie 1849, cu o lună înainte de capitularea de la Şiria, care a însemnat sfârșitul luptei pentru libertate.